Yangın söndürücülerde, amaca bağlı olarak farklı kimyasal maddeler kullanılır. Örneğin ev tipi yangın söndürücülerde söndürme maddesini itmek için basınçlı nitrojen veya karbondioksit kullanılır. Yangın söndürücü kimyasal ise genellikle potasyum bikarbonat (KHCO3), sıvı halde su veya buharlaşan florokarbon’dur.
Su kullanılan söndürücüler hem ucuz hem de insan sağlığı açısından güvenli olduğundan ev tipi sistemlerde yaygın olarak tercih edilir. Ancak aslında su, söndürme malzemesi olarak her zaman kullanışlı bir madde değildir. Örneğin elektronik cihazlarla dolu bir ortamda su kullanmak, hiç doğru değildir çünkü kısa devreye neden olabilir. Bununla birlikte yakıt deposunda çıkan bir yangını, su kullanarak söndürmek de pek kolay olmaz. Üstelik su ağır bir malzeme olduğundan, dar alanlar için de uygun değildir. (Örneğin; uçak, helikopter vb.) Bu gibi mekanlar için farklı kimyasallar kullanmak gerekir. Karbondioksit bir bilgisayar odasını söndürmek için idealdir ancak ortamda insanlar varsa hiç de iyi bir fikir değildir.
Araştırmacılar yangın söndürmede etkili olmakla birlikte çevreye daha az zarar verecek kimyasalların neler olacağı üzerinde çalışmaya devam ediyor. Kullanılacak kimyasal madde kadar, bu maddenin yangın bölgesine daha etkin bir şekilde püskürtülmesi ile ilgili geliştirmeler de önemlidir. Son zamanlarda akademik çevrelerde yangın söndürücülerde katı propellant (roketleri itmekte kullanılan yakıt) kullanılması gibi bir fikir üzerinde durulmaktadır. Hedeflenen sistemin geliştirilmesi mümkün olursa yangınları mum söndürmek kadar kolay bir şekilde söndürülebileceği öne sürülmektedir.